miercuri, 27 noiembrie 2013

Admitere INM 2014.

 Cuvinte cheie : admitere INM 2014, bibliografie INM 2014, bibliografie noul cod civil, carti INM, NCPC INM, admitere institutul de magistratura, rezultate INM 2014, forum admitere INM 2014 , forum INM .


În fiecare an Consiliul Superior al Magistraturii organizează un concurs de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, unde aproape 4000 de candidaţi concurează pentru 200 de locuri ca auditori de justiţie. După cum se poate observa, raportul candidaţi/număr locuri este destul de mare, respectiv aprox 20 de candidaţi pe un loc, fapt care denotă o concurenţă acerbă în fiecare an.La urma urmei, este adevărat faptul că, deşi concurenţa este destul de mare, asigurarea succesului este garantată numai de o pregătire temeinică care să înceapă încă din primii ani de facultate şi să se fundamenteze undeva în anul IV.

Cred că mulţi dintre voi şi-au pus întrebarea " de ce se înghesuie absolvenţii facultăţilor de drept pentru admiterea la INM? ". Consider că există mai multe răspunsuri pentru această întrebare. În primul rând, numărul de absolvenţi de drept, la nivel naţional, este foarte mare. Acest fapt denotă, bineînţeles, un număr mare de candidaţi pentru concursurile specifice profesiilor juridice. Este adevărat că piaţa nu poate să absoarbă multitudinea de absolvenţi, aşa încât în fiecare an cei care nu reuşesc din prima să intre într-o profesie juridică încearcă acelaşi lucru în anul următor. Lor li se adauga şi proaspeţii absolvenţi, care se alipesc celorlalţi , astfel intregindu-se numărul imens de potenţiali jurişti. În al doilea rând, este evident că o profesie de procuror sau judecător este deosebit de atractivă atât din punct de vedere al beneficiilor financiare, cât şi din punct de vedere al statutului social pe care o astfel de profesie o impune.

Deşi la admiterea la Politehnică se foloseşte expresia mulţi intră, puţini iasă ; putem afirma că în cazul admiterii la INM expresia cea mai potrivită ar fi mulţi încearcă, puţini intră. Motivele pentru care din cei 4000 de candidaţi, doar aproximativ 400 reuşesc să treacă pragul minim de 7 sunt multiple.

Un prim motiv ar fi faptul că studenţii merg nepregătiţi. Este adevărat că mulţi dintre ei îşi încearcă norocul şi se mulţumesc cu experienţa câştigată, urmând ca aceasta să fie valorificată peste un an când vor încerca din nou. Un alt motiv ar fi modul de examinare a cunoştiinţelor juridice, care după cum cred că ştiţi se desfăşoară prin nişte teste grilă. Această modalitate de testare a fost des criticată, pe motiv că instigă la învăţare mecanică. Un alt argument , critica faptul că un viitor magistrat trebuie testat prin mijloace care să evidenţieze într-un mod cât mai cuprinzător cunoştintele juridice ale acestuia. Trebuie avut în vedere şi faptul că numărul mare de candidaţi limitează posibilităţile de corectare a unor testări care să aibă o altă formă decât cea de grilă. Pe lângă această, ar putea interveni subiectivismul în corectare şi apariţia bănuielilor de fraudă, fapt nedorit la acest nivel. Personal, consider că grilele îşi fac treaba destul de bine în delimitarea potenţialilor viitori magistraţi. Bineînţeles, opiniile pot sa difere în funcţie de considerentele fiecăruia.


Bibliografia pentru admiterea la INM 2014 in curand !

Cuvinte cheie : forum INM, forum admitere INM 2014, bibliografie noul cod civil, bibliografie INM 2014, rezultate INM 2014, admitere institutul de magistratura, carti INM,NCPC INM, admitere INM 2014

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu